ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Φωνή και υποκριτική

Στο θέατρο, ο λόγος, το κύριο μέσο έκφρασης του ηθοποιού, δεν έχει νόημα αν δεν υποστηριχθεί από ένα σώμα νευρώδες, ζωηρό, ελεύθερο από περιττή ένταση. Οι λέξεις δεν είναι άθροισμα συλλαβών. Εκτός από την σωστή εκφορά τους, βαπτίζονται στον ψυχικό κόσμο του ηθοποιού, ποικίλλονται από τους συνειρμούς του, αποκαλύπτουν τι νοιώθει όταν τις εκφέρει. Αν ο ηθοποιός καλείται να παρασύρει το κοινό στο κόσμο των εικόνων του, πρέπει να μπει πρώτα ο ίδιος σε αυτόν, να αισθανθεί και να μεταφέρει.

 

Παρουσιάζοντας σε κοινό 

Αν και ο λόγος και η γλώσσα του σώματος είναι τα κύρια στοιχεία της επικοινωνίας, ο φόβος της έκθεσης σε κοινό συχνά τα εξουδετερώνει, αδικώντας τη δημόσια παρουσία. Η σωστή εκφορά της γλώσσας, η απόδοση των συμφώνων και των φωνηέντων, η αβίαστη αναπνοή, η χαλάρωση, η ψυχική συμμετοχή των ομιλούντων και η διαχείριση του άγχους αποτελούν τη βάση της επιτυχημένης παρουσίασης σε κάθε κοινό.

 

Προετοιμασία για ακροάσεις

Οι ακροάσεις κι οι εξετάσεις είναι μια συνθήκη όπου χρειάζεται να αποδείξει κανείς το ταλέντο και την επάρκειά του. Προϋποθέτουν στρατηγική, συγκρότηση και δουλειά σε όλους τους τομείς της δραματικής τέχνης. Ωστόσο, η προετοιμασία δεν είναι αυτοσκοπός. Προετοιμάζεται κανείς προκειμένου να δράσει. Είναι μια ευκαιρία να αποκτήσει κανείς γνώσεις, να αναμετρηθεί με τα όριά του, να εξοικειωθεί κατά το δυνατόν με το κοινό και να προετοιμαστεί ως ολοκληρωμένος και θαρραλέος καλλιτέχνης για να αντιμετωπίσει την πρόκληση.

 

Προετοιμασία για interviews

Στο θέατρο ή τον κινηματογράφο, σε εξετάσεις ή interviews, αλλά και στα pitching sessions των νέων επιχειρηματιών, ο χρόνος είναι πυκνός. Μέσα σε λίγα λεπτά χρειάζεται να μεταφέρει κανείς στο κοινό τη γνώση, το ταλέντο, την εμπειρία και τη συγκρότησή του, μετατρέποντας το άγχος σε δημιουργική δύναμη και να κερδίσει τις εντυπώσεις.

 

Προετοιμασία ομιλιών

Μια αποτελεσματική παρουσίαση ξεκινά πριν από τα λόγια: από τη διάθεση να επικοινωνήσει κανείς με το κοινό και να μεταφέρει τις ιδέες του. Προετοιμάζοντας μια σημαντική παρουσίαση, εργαζόμαστε στο κείμενο και στα visuals, οργανώνουμε τη σκηνική εικόνα, προετοιμαζόμαστε για πιθανές ερωτήσεις και βρίσκουμε πρακτικούς τρόπους να αντιμετωπίσουμε το εύλογο -και αναγκαίο- άγχος μπροστά σε κοινό.

Advertisements
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close